Skip to main content

Kautokeino - tettstedet på Finnmarksvidda

Kautokeino - tettstedet på Finnmarksvidda

Guide møter gjestene på avtalt sted for deretter å sette kursen mot Kautokeino kommune og tettstedet Kautokeino. Kautokeino ligger 130 km sør for Alta, og er Norges største kommune arealmessig, men blant de mindre kommunene folketallsmessig med sine 3100 innbyggere. Dette tettstedet midt på Finnmarksvidda står frem som et samisk kultur, forskning og utdanningssenter.

I Kautokeino besøker vi kirka og «viddas oase»; Juhls Silver Gallery. Dette er Finnmarksviddas første sølvsmie og vi tilbyr en omvisning i det egenartede anlegget som familien Juhl selv er arkitekter for.

Her bys på tradisjonelle og eksklusive moderne smykker, samt utsøkt kunsthåndverk i spennende lokaler.

Sølvsmia er «skapt» og bygget av ekteparet Frank og Regine Juhl som kom til Kautokeino en stund etter krigen for å arbeide som tjenestefolk hos flyttsamene.

Før vi returnerer til Alta, besøker vi Kautokeino Bygdetun, en utstilling som viser et tverrsnitt av det gamle Kautokeino.  På vei tilbake til Alta stopper vi i Maze.

Maze er et rent samisk bygdesamfunn med ca 350 innbyggere. Bygda skulle egentlig ha ligget under vann, men etter iherdig motstand fra en stolt og selvbevisst befolkning, ble planene skrinlagt. Det samiske vertskapet ønsker alltid velkommen og stiller i sin flotte, tradisjonelle klesdrakt; den samiske kofta.

Deretter spaserer man ned til elvebredden. Etter utdeling av redningsvester og sikkerhetsinstruksjoner er det klart for en tur med elvebåt. Turen går til den gamle kirka i Maze hvor gjestene få et lynkurs i det samiske alfabetet. Gjestene returnerer til Maze hvor det serves lunsj i lavvu (samisk telt). På menyen står "Bidos", et tradisjonelt samisk bryllupsmåltid, laget av reinkjøtt og poteter med hjembakt brød til.

Etterpå serveres det bålkokt kaffe og «Maze-kake». Gjestene får oppleve og lære om samisk levesett, historie og kultur. Joik og fortellinger blir en naturlig del av samværet mens man sitter på deilige, varme reinskinn rundt bålet.  Etter dette hyggelige oppholdet i Maze starter turen tilbake til Alta.

Søk reise

Kart