Skip to main content

BT Fordel 07.09: Krigen langs kysten

Status:
Bookes på forespørsel - ta kontakt!

Bli med BT Fordel og Anna Kristin Brigtsen Tvedt på denne reisen som tar for seg krigshistorien langs Hurtigtigruteleia. Vi besøker bl.a. Dorabunkeren i Trondheim, samt flere spesiallagede utflukter relatert til krigen.

Søk reise

Dagsprogram

  • Onsdag 07. september 2022: Avreise fra Bergen kl. 20:30

    Avreise fra Bergen kl. 20:30 Reiseleder for Tematuren, Anna Kristin vil være i Hurtigrute terminalen fra kl. 1600.

    Kl. 18.15: Vennligst møt i baren på dekk 4 for Velkomsthilsen, utdeling av nøkkelbånd og litt praktisk orientering. Lugarene er vanligvis klar fra kl.18.00. Etter orienteringen går vi til restauranten for vårt første måltid. Etter skipets orienteringsmøte (kl. 21.00?)på norsk, blir vi sittende igjen for spesiell informasjon om vår Tematur og en kort orientering om morgendagen. Vi koser oss utover kvelden og prøver å bli litt kjent med hverandre.

    Avreise fra Bergen kl. 20:30
  • Torsdag 08. sep.: Ålesund/Hjørundfjorden – Molde – Kristiansund

    En flott dag! Høsttur på Hurtigruten betyr seiling inn Hjørundfjorden, som ligger mellom høye, spisse topper på Sunnmøre, minst like spennende som Geirangerfjorden. Men, før innseilingen i Hjørundfjorden, samles vi til oppstart av temaet for rundreisen: Krigshendinger langs kysten
    10.00 Måløyraidet: Foredrag og autentisk film om Måløyraidet. Sagt om Måløyraidet: ”Dristig politikk på høyt nivå”, i krigens 2. år; 27desember 1941, der Martin Linge, grunnlegger og leder av det velkjente Lingekompaniet, ble drept. Vi er tilbake i Ålesund om kvelden før vi etter et kort opphold fortsetter nordover mot Molde hvor vi anløper ca.kl. 22:35

    Ålesund/Hjørundfjorden – Molde – Kristiansund
  • Fredag 09 sept: Trondheim, ca. 10:00 avg. 13:15 Rørvik

    NB: Buss fra kaia kl.10.00 til Dorabunkeren. Husk frokost først! Man blir overrasket over de enorme dimensjonene på Dorabunkeren, som i dag benyttes til mange formål, bl.a statsarkiv og Museumslager. Hitler hadde spesielle planer for Trondheim. Her skulle han bygge verdens største marineverft, og den nye Germanske hovedstaden med 300.000 innbyggere. Planene var gedigne, strengt hemmelige og ble styrt av overarkitekten Albert Speer. I frigitte, tyske arkiver er det funnet korrespondanse mellom Hitler, Speer og Terboven, bl.a med planer om firefelts motorvei fra Trondheim til Berlin. Det var et stort behov for u-båt bunkere der de tyske u-båtene kunne gå inn på norskekysten. Trondheim var perfekt. Det ble startet store byggearbeider på havna i Trondheim. Den ene bunkeren, Dora 1 ble ferdig. Dora 2 ble påbegynt, men så tapte Hitler krigen.

    Ms Nordkapp forlater Trondheim kl. 12:45 og vi fortsetter mot Rørvik. Dette er den lengste strekningen på hele turen, 8,5 timer uten anløp.
    Kl. 15.00: Anna Kristin orienterer om de 3 spesielle utfluktene, Tromsø, Honningsvåg /Nordkapp, og Kirkenes som er relatert til krigshendinger.

  • Lørdag 10 sept.: Bodø, ca.12.40 – 15.00. Stamsund – Svolvær – Raftsundet – Stokmarknes.

    Kl. 10:00: 14 Hurtigruter ble senket i løpet av krigsårene; Anna-Kristin orienterer. Dette er et omfattende tema, AK vil gå tettere på noen av skipene; ”Prinsesse Ragnhild”, ”Richard With”, ”Sanct Svithun”, men ellers utfra tid, og eventuell interesse, komme tilbake til temaet i løpet av turen.
    Kl. 16:00: Historien bak Jan Baalsrud: Sabotasjeoppdraget med fiskebåten ”Brattholm” ble en katastrofe. Hvordan denne ekspedisjonen ble avslørt, ofrene, Jan Bålsrud sin utrolige flukt fra Toftefjord/Ringvassøy, 30mars til Sverige, 1 Juni, 64 dager! Vi viser filmen «Ni liv»

  • Søndag 11 sept: Harstad – Finnsnes – Tromsø – Skjervøy – Øksfjord

    I dag seiler vi innaskjærs nesten hele dagen. Etter Finnsnes, ca. kl. 1200; Fortellinger fra Tromsø; Radiotelegrafi fra Tromsø var sentral under hele krigen. ”Spiontelegrafisten på Sykehusloftet.” Jakten på Tirpitz som startet i Trøndelag , via Kåfjord i Alta og endte i Tromsø. Kl. 14:30. Utflukt i Tromsø*
    Etter middagen om kvelden ca. kl. 21:00 finner vi oss en krok for oss selv og får levende historier fra Finnmark under evakueringen.

  • Mandag 12. sept.: Hammerfest – Havøysund – Honningsvåg – Kjøllefjord – Berlevåg – Båtsfjord

    Vi er på Finnmarkskysten, og tema er evakueringen og brenningen av Finnmark. Vår spesielle utflukt til Nordkapp vil også inneholde en tur innom Kamøyvær for å oppleve noen av stedene der folk gjemte seg og trosset evakueringen i oktober 1944.
    Ca.Kl. 16.30: Foredrag om evakuering og brenning av Finnmark og Nord Troms. (Vi er på veg til Kjøllefjord, og vil juster tidspunkt etter eventuelle arrangement ute på dekk)

  • Tirsdag 13. sept.: Kirkenes 09.00-12.30 Vardø – Båtsfjord – Berlevåg

    Vi passerer Vardø og Vadsø tidlig på morgenen før vi ankommer Kirkenes kl. 09:00. På vår spesialutflukt i Kirkenes og omegn (Boris Gleb, bl.a) med Grenselandmuseet, vil guiden, Mattis Persen gi oss biter av all dramatikken på Nordkallotten og Kola i krigsårene – men selvsagt også fortelle fra dagens Kirkenes. Etter avgang går vi direkte til VARDØ. Her finner vi Vardøhus Festning.
    Ca. Kl. 15.00 kort om Vardø, pomorhandelen, fra krigstiden, i dag. Partisanvirksomheten var sentral i og omkring Vardø, og Partisanene – som også var kvinner - sin viktige innsats i forsøket på å stoppe tyskerne sitt inntog i Finnmark, har vært lite påaktet helt opp til vår tid. Anna Kristin vil formidle biter av denne historien, Stikkord ”Lille Moskva” (Værforbehold ?)

    Kirkenes 09.00-12.30     Vardø – Båtsfjord – Berlevåg
  • Onsdag 14 sept.: Mehamn – Kjøllefjord – Honningsvåg – Havøysund -Hammerfest – Øksfjord – Skjervøy – Tromsø – Finnsnes.

    Vi ankommer Honningsvåg tidlig morgen og fortsetter derfra til Havøysund. Mellom Havøysund og Hammerfest ligger Rolvsøy. Her ble Hurtigruteskipet, Richard With bombet og senket under krigen, 99 mennesker omkom. Ms Nordkapp legger seg til ro en liten stund her og det blir en seremoni med krans på havet til minne om denne tragedien.
    Ved ankomst Hammerfest blir det anledning til spasertur til Gjenreisningsmuseet og kapellet, som var den eneste bygningen som stod igjen etter brenningen i 1944.
    Kl. 16:30 Vi har passert Sørøya; fortellinger om ”Huleboerne” – noen av de som ikke ville evakuere, men gjemte seg i huler gjennom en iskald Finnmarksvinter. De siste, dramatiske, uhyggelige timene ved Nedbrenningen av Hammerfest!
    Om kvelden, undervegs til Midnattskonsert i Tromsø, kan vi komme tilbake til Tromsø sin rolle under krigen; senter for evakueringen fra NordTroms og Finnmark, (utfra interesse)

    Mehamn – Kjøllefjord – Honningsvåg – Havøysund -Hammerfest – Øksfjord – Skjervøy – Tromsø – Finnsnes.
  • Torsdag 15 sept.: Harstad – Risøyhamn – Sortland - Stokmarknes – Raftsundet - Svolvær – Stamsund

    På nordturen fikk vi med oss Lofoten på ettermiddag/kveldstid. På sørturen i dag kan vi nyte både Vesterålen og Lofoten, gjennom smale sund, under broer og 6 havner ! Få skritt fra kaia i Stokmarknes ligger Hurtigrutemuseet. Seilasen videre sydover går gjennom Raftsundet, innom Trollfjorden, hvis været tillater det, og videre til Svolvær. I Svolvær blir det tid til å avlegge Krigsminnemuseet et besøk. Entrè kr. 80,- Kunstneren Dagfinn Bakke sitt galleri ligger få skritt fra kaia, med kunst fra mange nordnorske kunstnere.

  • Fredag 16. sept.: Ørnes – Nesna - Sandnessjøen – Brønnøysund - Rørvik

    Helgelandskysten – de tusen øyers land, Petter Dass sitt rike! Seilingen i dag betyr å sno seg mellom øyer, inn i trange havner, beundre fjellformasjoner; Sju Søstre, Torghatten, og igjen; sjarmerende havner, med anledning til rusleturer i land.
    Kl. 14.30 Tema i dag er Riegelkatastrofen med over 2500 omkomne.

    Ørnes – Nesna - Sandnessjøen – Brønnøysund - Rørvik
  • Lørdag 17. sept.: Trondheim ca.06.30-09:45: Kristiansund – Molde - Ålesund

    For Morgenfugler er det tid til spasertur i Norges nest eldste by (grunnlagt 997), eller delta på Hurtigruten sin bysightseeing med besøk i Nidarosdomen.
    Kl. 11:00: Tema i dag er Telavågtragedien.

  • Søndag 18 sept.: Bergen

    Siste dag om bord. Kl. 10:15 noen historier fra Bergen og omegn i krigstiden. Men kanskje er vi ”overmette” på dramatikk, og vil heller hygge oss sammen mens vi ser på fotos og mimre over reisen ?
    En fantastisk reise er over. Vi ankommer Bergen kl. 14:45.