Hvordan reiser vi til Lofoten? Med fly kan man reise med Widerøe direkte til Svolvær flyplass, som ligger bare 10 minutter å kjøre fra Svolvær sentrum. Ønsker man å reise med SAS/Norwegian må man fly til Harstad/Narvik lufthavn Evenes, og kjøre bil/buss derfra til Lofoten. Fra Evenes til Svolvær er det ca 165 km / 2,5t å kjøre. Lei bil på flyplassen, ta flybussen, eller vi kan organisere transport i egen buss.
Hvor bor vi? Vi anbefaler å bo i Lofotens største by og "hovedstad" Svolvær. Da har man tilgang til butikker, en mengde gode restauranter, severdigheter og utesteder under oppholdet. Thon Hotel Lofoten ligger på hovedtorget og så sentralt som man kan komme, og er kjent for å ha vunnet prisen for "Norges beste hotellfrokost" i 2016. Ønsker man en mer "autentisk" opplevelse kan man ta inn på rorbuer på Svinøya, ca 20 minutter å gå fra sentrum. For mindre grupper kan dette være en god løsning, da kan man lage mat og ha det sosialt sammen. Hos Svinøya Rorbuer har man også tilrettelagt for å sløye, preparere og oppbevare (fryse) fiskefangsten. Ønske rman en mellomting kan man ta inn på rorbusuiter med plass til opptil 8 personer over 2 etasjer, disse har også egen kaiterrasse og fullt utstyrt kjøkken/spisestue. Vi finner den beste løsningen for deg og din gruppe. Ønsker man å bo på et mindre sted er Henningsvær et godt alternativ. Det kjente fiskeværet ligger ca 25 minutter å kjøre fra Svolvær, og har det man trenger av fasiliteter. Herfra er båtturen ut til de gode fiskefeltene også kortere og man sparer transfertid på vei inn/ut, og får dermed mer effektiv fisketid.
Hvordan kommer vi oss ut på Lofothavet? Vår samarbeidspartner har en godt utstyrt og rommelig båt som kan ta opptil 20 personer av gangen, hvorav 10 kan fiske samtidig - hvis forholdene tillater det. Båten er utstyrt med "regattadresser" til alle, denne holder været ute og varmen inne, samtidig som den har flyteelement. Ellers finnes selvfølgelig alt av sikkerhetsutstyr om bord. Skipperen kjenner lokale forhold godt og vet hvor han skal lete etter fisken. Er det dårlig vær går han inn i litt mer skjermede fjorder slik at man nesten uten unntak får prøvd etter storskreien. Ønskes det mindre båter for mindre grupper kan vi ordne med dette også.
Fisketid? Det kan være tungt å fiske over flere timer, pilkene er tunge og skal hele tiden være i bevegelse for å "leve" og friste til bitt. I vår erfaring er 4-5 timer på sjøen ofte nok, i dette inngår også tiden det tar å gå til og fra fiskefeltet og lete etter fisken. Er man flere i gruppen roterer på å fiske kan man selvfølgelig være ute lenger. Dette blir helt individuelt og opp til hver enkelt hvor mye fisketid man ønsker.
Fiskeutstyr? Ta med eget utstyr hvis du foretrekker det, eller lån ombord i båten. Båten har egne havfiskestenger med pilker og generelt godt utstyr, så du trenger nødvendigvis ikke ha med eget. Kniver for sløying kan lånes.
Hva gjør vi med fangsten? Fangsten kan man selvfølgelig beholde og ta med hjem hvis det ønskes. På våre påmeldingsturer vil reiseleder Arne være behjelpelig med å organisere transport hjem, selv om dette i utgangspunktet skjer på eget ansvar. Overnattingsstedene vi bruker er behjelpelige med fasiliteter for preparering og oppbevaring av fisken frem til hjemreise, så lenge de har kapasitet. Isoporkasser som tar inntil 20 kg kan kjøpes og sjekkes inn som bagasje på fly, dette bør sjekkes i forkant.
Hva kan vi ellers gjøre i Lofoten? Hvorfor ikke kombinere fisketuren med litt andre opplevelser? Legg inn ølsmaking på Lofotpils i Svolvær, ta en liten guidet gåtur med lokalguide og lær litt mer om det historiske lofotfisket, eller stikk innom det meget interessante Lofoten Krigsminnemuseum. Vi kan også ordne med egen transport for utflukter til andre severdigheter i Lofoten. Henningsvær er sjarmerende og absolutt verdt et besøk. Vikingmuseet på Lofotr er storslått og et "must", eventuelt ta turen helt ut til Å på enden av Lofoten, med innlagte stopp og besøk - vi ordner alt.