Skip to main content

Lesertur SA: Iran - et persisk eventyr

Pris fra og med:
24 490,-
Dager:11
Avreisedato:14.02.2020
  • Reiseleder fra Boreal Reiser
  • Flyreise Stavanger – Shiraz / Teheran – Stavanger
  • 10 netter på 4* hoteller, inkl. frokost
  • Engelskspråklig reiseleder i Iran
  • Helpensjon under hele oppholdet i Iran
  • Program og utflukter som beskrevet
  • All transport med egen buss iht. til programbeskrivelse
  • Visumbekreftelse
TransportType:Fly
Bestill reise

DAG 1 ankomst Iran

Oppmøte på Sola flyplass hvor din Boreal Reiser reiseleder bistår med innsjekking. Avreise med fly kl. 08:25, via Oslo og Istanbul, ankomst Shiraz kl. 02:05 (+1). Ved ankomst forevises pass, visum grant (print) og visum på 75€ betales kontant, så drar vi umiddelbart til hotellet for innsjekk (to netter) på Karim Khan 4* hotell.

 

DAG 2 Shiraz

Shiraz har en historie som strekker seg helt tilbake til 2000 år f.Kr. Byen er kjent som poetenes og litteraturens by, og til tross for at Iran er en islamsk republikk, også som "vinens by". Shiraz er også kjent for sine mange hager, frukttrær og frodige parker. Vi utforsker denne flotte byen og ser blant annet Nasir-al-Molk moskeen, Karim Khan citadellet, Vakil basaren, Eramhagen og mye mer.

 

DAG 3 Persepolis

Historien til Persepolis strekker seg tilbake til år 515 f.Kr., og besøket hit er som en reise tilbake i tiden. Dette var hovedstaden i Akemeniderriket, og inskripsjonene i vegger og monumenter forteller mye om persisk historie og kultur. Omentrent en mil unna finner vi Naqsh-e Rustam, en gammel nekropolis (gravsted) hvis eldste minnesmerke daterer helt tilbake til 1000 år f.Kr. På ettermiddagen utforsker vi Quran-porten i Shiraz, en av hovedportene inn til byen.    

 

DAG 4 Pasargad

Vi legger Shiraz bak oss og fortsetter ferden nordover. Underveis stopper vi ved nok et UNESCO sted, i Pasargad. Her finner vi Kyros' krypt. Kyros den store var en persisk keiser og erobrer, og regnes som grunnleggeren av Det persiske riket, som strakte seg over store deler av Asia. Utpå kvelden kommer vi frem til vårt endelige mål – Yazd. Innsjekk Bagh Moshir 4* hotell (to netter). 

 

DAG 5 Yazd

Yazd har tilpasset og perfeksjonert sitt samspill med den omkringliggende ørkenen og utviklet en unik arkitektur som har gitt byen UNESCO status.  I Iran har Yazd tilnavnet "vindfangerbyen",  som referer til de mange vindtårnene som er designet for å lede frisk og avkjølende luft inn i bygningene som en naturlig air-condition. For den høye kvaliteten på handverk, spesielt  silkeveving, og for søtsaker og konditorier. Vi opplever de fleste av byens mange flotte severdigheter og nabolag.

 

DAG 6 mot Isfahan / Meybod

Vår ferd fortsetter mot nordvest mot Isfahan. Underveis stopper vi i Meybod, og ser bl.a. en "caravanserai" – et sted hvor karavanene kunne stoppe og hvile på sin ferd, "duetårnet" og et islager fra Qajar perioden.  Innsjekk på Piroozi 4* hotell for to netter.

 

DAG 7 Isfahan

Etter frokost gjør vi en byrunde i Isfahan, som på 1500- og 1600-tallet var hovedstaden i Persia og en av de største byene i verden. Sammen med vår lokalguide ser vi bl.a. Naghsh-I-Jahan plassen, omgitt av fantastisk vakre bygg som Imanens Moske, som er  dekket av blå fliser.  Vi ser også palassene Ali Qapou og Chehel  Sotoun, samt en rekke historiske broer, torg  og nabolag.

 

DAG 8 mot Teheran

Vi legger Isfahan bak oss og setter kursen nordover mot Kashan. På veien gjør vi flere interessante stopp.  Fin-hagen er en historisk persisk hage som har vært sentral i historiske begivenheter i Iran. Den fikk UNESCO status i 2012. Borujerdi-huset ble bygget av en rik kjøpmann til sin kone, og regnes for å være et av landets største arkitektoniske mesterverk. Innsjekk og overnatting  på hotell Howeyeh 4* for de tre siste nettene.

 

DAG 9 Teheran

Teheran er Irans størte by og hovedstad, og ligger på en høylandsplatå om lag 1200 meter over havet.  Vi skal utforske den nordlige delen av byen i dag. Sa'dabad palasset var tidligere den kongelige residensen, og i dag ligger den offisielle residensen til Irans president rett ved siden av. Darband er en koselig liten landsby rett utenfor bykjernen som er populær for avkobling og restaurantbesøk. Tajrish basaren er populær for sitt utvalg av handverk, koppervarer, tørket frukt, krydder (safran), og "termeh" - høykvalitets handvevde varer.   

 

DAG 10 Teheran

Vi skal bruke vår siste dag i Iran til å se enda mer av hovedstaden Teheran.  Golestan palasset er et av de eldste historiske monumentene i Teheran, de gamle kongelige bygningene lå opprinnelig beskyttet bak murene av citadellet. Det nasjonale museet regnes som det mest omfattende og viktigste i landet. Grand Bazaar er stedet for handel og salg i Teheran, og her kan man finne det aller meste. Å oppleve det yrende folkelivet i basarene er gir også et fantastisk innblikk i det lokale dagliglivet! Vi beholder hotellrommet og kan slappe av litt frem til avreise til flyplassen.

 

DAG 11 Hjemreise

Vårt persiske eventyr er ved veis ende.  Det blir en tidlig avreise til flyplassen for flyavgang kl. 03:05 til Istanbul, videre til Oslo og Stavanger, med ankomst på Sola lufthavn kl. 14:05.

 

REISEFAKTA

DATO: 14.-24.02. 2020

PRIS: 24 490,–  kr per person i dobbeltrom

PÅMELDINGSFRIST: 11.12. 2019

PRISEN INKLUDERER:

*Reiseleder fra Boreal Reiser

*Flyreise Stavanger – Shiraz / Teheran – Stavanger

*10 netter på 4* hoteller, inkl. frokost

*Engelskspråklig reiseleder i Iran

*Helpensjon under hele oppholdet i Iran

*Program og utflukter som beskrevet

*All transport med egen buss iht. til programbeskrivelse

*Visumbekreftelse

 

IKKE INKLUDERT:

*Enkeltromstillegg 10 netter: 3 890,- kr

*Turistvisum 75€ (betales kontant ved ankomst)

*Tips til reiseleder og sjåfør

*Drikke på måltidene

Søk reise

 

Avganger & priser

UtgåendeReisemålLedige plasserFra kr.
14/2Lesertur SA: Iran - et persisk eventyrMer enn 824 490,-Bestill

Iran – viktig reiseinformasjon

(hentet fra Regjeringen.no)

Praktisk informasjon

  • Tidsforskjellen til Norge er +2,5 timer. Retningsnummer for samtaler fra Norge til Iran er + 98.

Ingen typer kredittkort/Visa-kort/MasterCard kan brukes i Iran. Alle reisende må derfor medbringe tilstrekkelig med kontanter (euro) for hele oppholdet i Iran. Ambassaden har ikke mulighet å bistå med pengeuttak.Lokal valuta er IRR (iranske rial).  Valutasituasjonen i Iran endrer seg raskt, og reisende bes undersøke dette nøye før de drar. De kan ta kontakt med den norske ambassaden i Teheran for oppdatert informasjon. Utenlandsk valuta kan veksles i bankene til en offisiell vekslingskurs eller på svartebørsen (gata) til en uoffisiell vekslingskurs. Beløp over USD 5000 må rapporteres til tollmyndighetene ved ankomst. Det er heller ikke lov å medbringe mer enn USD 5000 ved utreise og beløpet må innrapporteres til tollmyndighetene på flyplassen. Dersom du deklarerer et beløp på/overskridende USD 5000 ved innreise, og skal medbringe nøyaktig samme beløp ut av landet, er det ikke behov for innrapportering ved utreise.Internett er under streng sensur/kontroll i Iran. Twitter, Facebook, YouTube samt en rekke nettaviser er sperret. Blokkeringene kan unngås ved å laste ned en VPN på mobiltelefon/PC/nettbrett på forhånd.Telefonnettet og mobildekningen i de store byene er relativt god, og det er enkelt å skaffe et iransk simkort. Ved bruk av iransk simkort utover 30 dager må man registrere telefonen og betale en avgift, hvis ikke vil telefonen bli sperret fra det iranske telenettet (den vil fortsatt fungere med norsk simkort). Merk at telefoner med norsk kontantkort ikke kan benyttes.Spenningen i strømnettet er 220 volt, og norske stikkontakter kan benyttes.Persisk eller farsi er offisielt språk i Iran. I tillegg snakkes det flere regionale språk i forskjellige deler av landet. Vær forberedt på at de fleste snakker lite engelsk.Banker har vanligvis åpent fra kl. 08:00 til 14:00 lørdag til onsdag og fra kl. 08:00 til 12.00 på torsdag. Fredager holder de stengt. Enkelte banker vil ha lengre åpningstider.Åpningstider for butikker varierer. I de store byene vil man finne butikker som er åpne fra kl. 09.00 til kl. 23.00 alle dager i uka, mens på mindre steder stenger de rundt kl. 20.00. I tillegg holder de stengt torsdag ettermiddag og fredag. Enkelte butikker holder stengt for lunsj mellom kl. 13:00 og kl.15:30.Under ramadan er de fleste spisesteder stengt fra soloppgang til solnedgang. Hotellrestauranter vil noen ganger være åpne. Man bør unngå å spise og drikke i offentligheten under ramadan.på Reiseregistrering.no.

Iran er i det store og hele et trygt land å reise i, og de fleste reiser går problemfritt for seg. Iranere er dessuten svært gjestfrie og stolte av sin kultur, og de aller fleste besøkende opplever å bli tatt imot på beste måte. På generelt grunnlag oppfordrer allikevel ambassaden nordmenn i Iran til å utvise alminnelig forsiktighet, spesielt i trafikken.

Det oppfordres til å unngå demonstrasjoner og eventuelle politiske uroligheter. Følg med i media og lytt til lokale råd, og ta kontakt med ambassaden i tvilstilfeller

Trafikken i Iran er utfordrende, og ulykkesfrekvensen er høy. Trafikken er uoversiktlig, og veiene er dårlig opplyst i mørket. Reisende bør derfor vise aktsomhet ved ferdsel på veiene. Ved leie av bil anbefales det å leie med sjåfør som kjenner lokale forhold.

I Teheran og enkelte andre større byer er det delvis dekkende t-banenett. Det går også busser. I tillegg er det enkelt, trygt og billig å ta drosje. Applikasjonene Snap og Tap30 (Irans svar på Über) er svært populære i byene, og det er mulig med kontantbetaling. For lengre reiser mellom byer anbefales tog eller buss. Flyparken er til dels dårlig vedlikeholdt, og på grunn av sanksjonsregimet har mange flyselskaper hatt problemer med å få tak i originale reservedeler. De iranske selskapene Iran Air og Mahan Air regnes for å være de tryggeste.

Det har vært tilfeller av terroranslag i enkelte deler av Iran de senere årene. De fleste av dem har hatt sitt opphav i interne sekteriske konflikter, men også utenforstående og uskyldige har blitt rammet. De fleste har forekommet i de kurdiske områdene og langs grensene til Irak, Pakistan og Afghanistan, særlig i provinsen Sistan-va-Baluchestan. Andre steder anses risikoen for terrorhendelser som lav.

Det er forbudt å fotografere fengsler, enkelte offentlige bygg, militære anlegg, politistasjoner og deres omgivelser. Overtredelse kan få straffefølger. Ambassaden oppfordrer reisende til å utvise varsomhet ved fotografering og filming i nærheten av slike bygg og anlegg. Når det gjelder fotografering av mennesker, bør man utvise normal høflighet.

Jordskjelvfaren i Iran er stor. Teheran blir av geologer beskrevet som den mest jordskjelvutsatte hovedstaden i verden. Ved lengre opphold bør en derfor velge bosted som er jordskjelvsikret. En kan lese mer om jordskjelvfaren på hjemmesidene til det nasjonale jordskjelvsenteret.

Seksuelle forhold mellom ugifte og homofili er forbudt i Iran.

Det er forbudt å medbringe og/eller å innta alkohol. Befatning med narkotika er strengt forbudt og kan i alvorlige tilfeller medføre dødsstraff. Alt billedmateriale eller litteratur som kan betegnes som pornografi eller uanstendig (inkludert mange moteblader, bøker og magasiner med bilder av lett påkledde mennesker) er forbudt, men forbudet håndheves ikke spesielt strengt. Det er allikevel fornuftig å holde seg på den sikre siden.

Under ramadan bør man unngå å spise, drikke og røyke i offentligheten. Forbudet håndheves ikke spesielt strengt, særlig ikke overfor utlendinger, men det kan allikevel oppfattes som respektløst.

Islamsk kleskode gjelder også for utledninger, og må følges fra en forlater flyet ved ankomst. For kvinner innebærer dette å dekke til håret, samt dekke til kroppen med en halvlang kåpe/tunika (til midten av lårene) med lange ermer (til nedenfor albuene) når man oppholder seg ute eller på offentlige steder (også restauranter, hotellobby osv.). Bukser/skjørt må gå ned til anklene. Menn bør ikke ha for mange skjorteknapper åpne i halsen, eller bruke kortbukser. Menn kan bruke t-skjorte, men bør dekke til bar hud hvis de oppholder seg i nærheten av helligdommer. I møte med myndighetspersoner og på offentlige kontorer må man bruke lange ermer.

I Iran håndshiler man ikke på det motsatte kjønn, med mindre den andre part oppfordrer til det.

Utlendinger/reisende må kunne identifisere seg på forespørsel og pass bør således alltid medbringes (evt. kopi av pass, visum og innreisestempel i passet).

Norske borgere oppfordres på det sterkeste til å ha gyldig reiseforsikring.

Nødsituasjoner og lokale nødnumre: I en nødssituasjon kan ambassaden kontaktes på ordinær telefon +98 21 2229 1333. Besøksadressen er No. 72, Yasaman Street, North Dibaji, Dr. Lavasani Avenue (ex-Farmaniyeh), Tehran.

I en nødssituasjon utenom ambassadens åpningstid kan publikum kontakte UDs operative senter i Oslo på tlf. +47 23 95 00 00.

Det er utbredt med private ambulansetjenester. I Teheran anbefales Naaji, som kan nås på telefon +98 21 88 46 40 00 eller +98 21 88 46 31 52 (sistnevnte ved krisesituasjoner). http://www.naaji.ir/

Lokale nødnumre: Nødtelefon politi 110, nødtelefon brann 125, nødtelefon ambulanse 115. 

Helse

Helsetilbudet i de store byene i Iran er som regel godt. Private sykehus holder generelt et høyere nivå enn offentlige. På landsbygda kan det være vanskelig å få tak i kvalifisert medisinsk hjelp, og det anbefales derfor at man medbringer førstehjelpsutstyr og et reiseapotek til slike områder. Hvis man har et medisinsk problem som kan vente, anbefales det at man oppsøker lege i Teheran eller en av de andre store byene. Man må imidlertid være oppmerksom på at avstandene er store, og at det kan ta lang tid å komme seg til et sted med gode medisinske fasiliteter. Generelt kan man heller ikke forvente at medisinsk personell har særlig gode engelskkunnskaper.

Det henvises til Folkehelseinstituttet for offisielle helsefaglige reiseråd og helsefaglig veiledning til nordmenn ved reiser til utlandet. Ta kontakt med lege i god tid før avreise for å avklare behovet for vaksiner og andre personlige beskyttelsestiltak. Vaksiner er ikke påkrevd for innreise til Iran.

Forurensning, særlig i Teheran, er merkbar mesteparten av året. Astmatikere bør være oppmerksom på dette.

De fleste steder kan man drikke vann fra springen, men det smaker ikke spesielt godt. Flaskevann er billig og lett tilgjengelig.

På apotek i de store byene er det lett å få tak i medisiner. Kjente smertestillende som Paracetamol og Advil kan kjøpes. Sterkere smertestillende krever resept fra iransk lege.

Det er ikke nedtegnet spesifikke restriksjoner eller begrensinger på innførsel av medisiner til Iran. Dersom man har med seg store kvantum medikamenter, vil immigrasjonsmyndighetene kunne stoppe deg for å spørre nærmere hva det er. Det anbefales å medbringe en resept fra lege dersom man behøver å reise med medisiner ut over normale smertestillende. Merk at narkotikaforbrytelser kan gi lovens strengeste straff i Iran. Mer informasjon kan du finne på http://www.who.com/ og http://www.fhi.no/