Skip to main content

Britiske øyer_program

Dag 1 Dover, England

Dag 2 Til sjøs

Dag 3 Fishguard, Wales

Dag 4 Øya Rathlin, Nord-Irland

Dag 5 Øya Iona, Skottland og Staffa, Skottland

Dag 6 St. Kilda, Øya Hirta, Skottland

Dag 7 Stornoway, Lewis, Skottland

Dag 8 Fort William, Skottland

Dag 9 Islay, Scotland

Dag 10 Douglas, Isle of Man

Dag 11 Waterford, Irland

Dag 12 Isles of Scilly, England

Dag 13 Fowey, England

Dag 14 Portland, England

Dag 15 Dover, England

 

Dag 1

Dover, England. Reisen begynner

Ekspedisjonscruiset begynner idet vi setter seil fra Dover, og beveger oss langs sørkysten av England.

Før du kommer om bord i skipet, anbefaler vi at du setter av litt tid til å utforske kystbyen Dover med det fantastiske slottet fra Middelalderen.

Idet vi seiler av gårde og passerer de kjente hvite klippene i Dover, kan du strekke på beina og bli kjent med MS Maud. Finn fasilitetene du liker best – vitenskapssenteret, boblebadene, Explorer-salongen eller kanskje et favorittsted på dekk.

 

Dag 2

Til sjøs. Slapp av og lær

Nyt en idyllisk dag til sjøs med mye å ta seg til.

Møt ekspedisjonsteamet som forbereder deg på de spennende opplevelsene som venter. Lytt til foredrag av disse erfarne oppdagelsesreisende som deler sin omfattende kunnskap, eller kanskje du bare ønsker å lene deg tilbake og slappe av.

Nyt utsikten, prøv noe fra skipets spennende meny, eller les en god bok mens du nyter en dag til havs.

 

Dag 3

Fishguard, Wales. Utforsk Fishguard

I denne lille, tradisjonelle fiskerlandsbyen har tiden tilsynelatende stått stille. Fishguard ligger mellom Preseli Hills og kysten av Pembrokeshire, og byr på en sjarmerende hovedgate og frodige omgivelser. Denne «nye» byen, som er delt i to av en bratt ås, ligger på en klippetopp og tilbyr spektakulær utsikt.

Fishguard har en historie som dateres helt tilbake til 900-tallet, med vikingtokter og norrøne bosettinger, og har fått den tvilsomme utmerkelsen om å være stedet for «det siste angrepet på Storbritannia» av franskmennene i 1797. Det lokale biblioteket huser gobelenget «The Last Invasion Tapestry», et 30 meter langt mesterverk som tok fire år å fullføre. Gobelenget avbilder scener fra angrepet. Byen gir innsikt i denne fascinerende historien, og er ellers et sjarmerende sted med lokale butikker, kaféer og restauranter.

 

Utforsk nærområdet med spaserturer gjennom de gamle skogsområdene og nærliggende Gwaun Valley, dalen som går mellom Fishguard og Preseli-fjellene. Det er en unik atmosfære her, og du kan oppleve det rike dyrelivet og utforske forhistoriske funnsteder. Dalen er utnevnt som en av de viktigste smeltevannskanalene i Storbritannia, og daterer tilbake til den siste istiden. Ta en rolig spasertur i hagen ved Dyffryn Fernant eller Penlan Uchaf, som byr på vakker utsikt over dalen.

 

Dag 4

Øya Rathlin, Nord-Irland. Sjøfugl, alpekråke og åkerrikse

Øya Rathlin ligger rett utenfor nordkysten, med bratte klipper, flere innsjøer og vidstrakte gressletter. Her ligger Nord-Irlands største sjøfuglkoloni.

Øya er bare 9,5 kilometer lang, og de mange stiene i området er perfekte å utforske på sykkel eller til fots. Du kan gå på klippeturer, eller velge blant mange forskjellige stier som går på kryss og tvers av øya.

Besøk sjøfuglsenteret og fyrtårnet – et unikt «opp-ned» fyrtårn i full drift. Her kan du glede deg til å se sjøfuglkoloniene på nært hold, i tillegg til spektakulær panoramautsikt over kysten. Eller kanskje du ønsker å ta en spasertur til Mill Bay, der du kan se selene leke eller slappe av i sola.

Tusener av sjøfugler samler seg på øya for å hekke fra slutten av april til juli, blant annet lundefugl, lomvi, krykkje, alke og havhest. Rathlin er også hjem til Nord-Irlands eneste par hekkende alpekråke, og i den senere tiden har man hørt fuglesangen til den vanligvis stille åkerriksen for første gang på 30 år.

Giant’s Causeway som står på UNESCOs verdensarvliste ligger på fastlandet, bare en kort fergetur unna.

 

Dag 5

Øya Iona, Skottland og Staffa, Skottland. Pilegrimer og lundefugl

Iona er verdenskjent for sine religiøse forbindelser, og ble grunnlagt i 563 e.Kr av den irske misjonæren St Colomba.

Det restaurerte klosteret er et av Skottlands mest historiske og hellige steder, og fortsatt et mål for pilegrimer og et sted å søke ro. Utforsk klosteret, og lær om den fascinerende historien, besøk den gamle kirkegården der 48 av Skottlands konger er begravd, eller ta en kort spasertur til Ionas høyeste punkt, som tilbyr en spektakulær 360 graders utsikt.

Utsikten fra strendene på Iona strekker seg vestover mot de Ytre Hebridene, og stedene har fått følelsesladede navn som «Bukten på baksiden av havet».

Hvis forholdene tillater det, vil vi tidlig ettermiddag dra på en vakker seiltur forbi øya Staffa som er full av grotter. På denne ubebodde øya finner vi grotten Fingal’s Cave, som er som en katedral, udødeliggjort av Mendelssohns praktfulle «Hebrides Overture». Basaltsøylene her er en nordlig utvidelse av Giant’s Causeway. Staffa fikk navnet sitt av vikingene fra det norrøne ordet for pilar eller søyle, og har blitt besøkt av Dronning Victoria, Sir Walter Scott og Samuel Johnson. Staffa er en av Skottlands mest kjente øyer. Fingal’s Cave ses best fra sjøen der fargen på vannet inne i grotten og søylene som reiser seg til værs er på sitt mest imponerende.

 

Dag 6

St. Kilda, Øya Hirta, Skottland. Kalt tilbake av naturen

Om vi besøker denne fjerntliggende og ville øygruppen med fantastiske sjøklipper er helt avhengig av været. Her får du en uforglemmelig opplevelse på det eneste stedet i Storbritannia som er oppført på UNESCOs verdensarvliste to ganger, og selve juvelen National Trust for Scotland. De omkringliggende staurene og øyene, som er levninger etter et vulkansk krater, fungerer som hyller for tusenvis av hekkende sjøfugl. Vågehval blir ofte sett i det urolige farvannet rundt øygruppen.

 

Øya var en gang Storbritannias mest fjerntliggende øysamfunn, men ble evakuert i 1930 av eget ønske etter 5000 års kontinuerlig beboelse. Det lille museet som består er et vitnesbyrd på hvor tøft livet var på denne utsatte øya.

Tilbring tid på land med å utforske denne fjerntliggende, ubebodde øya, og beundre det storslåtte, kuperte landskapet.

 

Dag 7

Stornoway, Lewis, Skottland. Isle of Lewis i de Ytre Hebridene

Stornoway var opprinnelig en vikingbosetting, og er nå hovedbyen på øygruppen og hovedstaden på Isle of Lewis, som er den største og nordligste av de Ytre Hebridene. Her finner vi en livlig havn og et havneområde med museer, kunstgallerier og utsikt mot det flotte Lews Castle, og vi ønsker å invitere deg med på å utforske dette slottet sammen med oss.

Lenger borte ligger fabrikken og husene der den slitesterke Harris Tweed veves. Ellers finnes det her små folkemuseer, verdenskjente Callanish Standing Stones, beskrevet som Skottlands Stonehenge fra rundt 3000 f.Kr, og mystiske Carloway Broch – det best bevarte fortet i Skottland, som daterer tilbake mer enn 2000 år.

 

Dag 8

Fort William, Skottland. Det skotske høylandet

Vi nyter en vakker seiling inn i spektakulære Loch Linnhe, der fjell, holmer, elvemunninger og innsjøer skaper et vakkert bakteppe.

Fort William, som domineres av utsikten mot Ben Nevis, er basen vår for å utforske dette fantastiske området. Byen har en ideell beliggenhet med nærhet til Storbritannias høyeste fjell og noe av det mest spektakulære landskapet som Storbritannia har å tilby. Byen har fått tilnavnet «Utendørshovedstaden i Storbritannia». Det er mange lokale interessepunkter vel verdt et besøk – enten det er det flotte West Highland Museum i sentrum av byen, St. Andrew's Church, St. Mary's Catholic Church eller det gamle fortet.

Nærliggende attraksjoner inkluderer byen Glenfinnan – kjent for den vakre togviadukten fra Harry Potter-filmene, den 100 kilometer lange Caledoniakanalen, Glencoe – et av Skottlands mest spektakulære steder, og litt lenger unna ligger Urquhart Castle – et av Skottlands største slott ved Loch Ness.

Glen Nevis er også en kort kjøretur unna, og her kan du gå ut på en av de flotteste korte fotturene i Skottland, gjennom dramatiske og vakre Nevis Gorge og se fantastiske Steall Falls. Eller hvis du ønsker en «wee dram» (liten dram) ligger Ben Nevis Distillery ved foten av fjellet.

 

Dag 9

Islay, Scotland. Land of Whisky

Pronounced “EYE-la” was once the seat of the MacDonalds, Lords of the Isles. This is ‘whisky island’, world famous for its peaty single-malt whiskies and its many local distilleries is one of the largest Hebridean islands.

Offering a diverse landscape, together with ancient Celtic ruins, Islay is a stop-off for migrating birds, making it ideal for seabird spotting along its many superb cliff-top walks.

In the charming little town of Bowmore, there are a handful of small shops, a round church housing no corners, and some say the locals are the friendliest in Britain.

 

Dag 10

Douglas, Isle of Man. Vikinghistorie på en keltisk øy

Isle of Man, med landsbylandskap og en kupert kystlinje, ble utpekt som biosfærereservat i anerkjennelsen av de marine og kystnære økosystemene. Med mer enn 160 kilometer vakker kystlinje og bratte klipper, har øya et spektakulært landskap av åser, lyngmo, heier, fossefall, rullesteinstrender og kyststier – en ideell destinasjon å utforske.

Vår beliggenhet i Douglas gjør det ideelt for oss å utforske øya som har en sterk arv fra kelterne og vikingene. Du kan besøke vikingmuseer, eller gå om bord i et historisk damptog, eller oppleve slottene på øya, eller bare spasere gjennom byen og nærområdet om du foretrekker det.

Nærliggende Douglas Head er et steinete frembrudd med utsikt mot Douglas havn. Dette er et av de beste utsiktspunktene på Isle of Man. Gå forbi den utsmykkede porten, besøk unike Grand Union Camera Obscura, og fortsett til fyret Douglas Head Lighthouse som ble bygget i 1857.

Besøk det fornøyelige havnesamfunnet Peel med imponerende Peel Castle, som ble bygget av vikingkongen av Mann og daterer tilbake til 1000-tallet som det opprinnelige stedet for tilbedelse og tilflukt.

 

På tidligere anløp til Isle of Man har vi blitt med lokalsamfunnet og ryddet strendene. Vi har også vært med på en treplanteseremoni sammen med Department of Forestry, som har lokalisert et sted der de planlegger å plante 84 000 trær som en nasjonalskog.

Det kjente motorsykkelløpet, TT Race, arrangeres på øya fra slutten av mai til begynnelsen av juni.

 

Dag 11

Waterford, Irland. En varm irsk velkomst

Waterford, den eldste byen i Irland, ble grunnlagt av vikingene på begynnelsen av 900-tallet. Byen og nærområdet ligger en kort kjøretur unna, og er dermed en ideell destinasjon for et besøk.

Utforsk Viking Triangle, med sterke norrøne røtter, som har fått navnet sitt fra de 1000 år gamle vikingmurene som en gang omga området, og som er en integrert del av kulturen og arven til Waterford City.

Vi befinner oss på den vakre irske landsbygda i en region som er kjent for å ha en rik historie og spennende arkeologiske skatter – deler av den gamle muren står fortsatt, i tillegg til et normannisk fort, majestetiske klosterruiner fra middelalderen samt andre gamle klostre.

Besøk nærliggende Kilkenny Castle fra 1100-tallet – et av de tidligste steinslottene i normannerstil, spaser gjennom gammeldagse landsbyer og sjarmerende grender, eller nyt det vakre landskapet på en sykkeltur langs Waterford Greenway. Et besøk til Copper Coast UNESCO Geopark tilbyr spektakulært landskap og muligheten til å se Copper Coast, oppkalt etter det vidstrakte

For ikke å glemme at byen er hjem til den berømte, eksklusive krystallen fra Waterford Crystal siden 1783. Et besøk til House of Waterford Crystal Visitor Centre anbefales på det varmeste.

 

Dag 12

Isles of Scilly, England. Skjønnhet, historie og et rikt dyreliv

Denne fortryllende øygruppen utenfor kysten av Cornwall byr på enestående skjønnhet, lite folk og uberørte øyer og rundt 140 holmer. Øyene er dekket av heilandskap, med fantastiske sandstrender, og omgitt av stein og rev. Her kan du gå ut på en vakker spasertur langs kysten.

Den lille byen Tresco er ideell å utforske til fots, og her ligger verdenskjente Tresco Abbey Garden med 20 000 planter fra 80 forskjellige land. Du kan også utforske slottsruiner, Valhalla Museum eller ta en spasertur langs de hvite sandstrendene som minner om tropiske strender. Skulle forholdene tillate det, sikter vi mot å gjøre en strandrydding på denne sjarmerende øya.

 

Vi deler opp tiden vår i området, og du kan også velge å besøke St. Mary’s – den største av øyene – med steinete viker, arkeologiske funnsteder og sjarmerende Hugh Town. Utforsk byen og smak på ferskfanget sjømat mens du nyter den vakre utsikten over øya.

Alternativt kan du bli med på en av de valgfrie utfluktene våre på en tur rundt øyene, der vi passerer steder der skip har forlist, der vi ser seler som soler seg på steinene og seiler rundt fuglereservatet Annet for å se lundefugl og mange andre hekkende sjøfugl.

 

Dag 13

Utforsking langs elven

Med beliggenhet i et «Område med spesielt vakker natur» ligger den vakre, historiske havnebyen Fowey på vestsiden av elvemunningen Fowey, en oversvømt dal utskåret av smeltevann etter siste istid.

Utforsk denne vakre destinasjonen til fots, og gå ned til panoramapunktet Gribbin Head på vestsiden der Gribbin Headland dagmerke ble reist i 1832 som hjelp til navigasjon på sjøen. Det er mange andre turer tilgjengelig, inkludert «Hall Walk» langs Pont Pill eller langs esplanaden til Readymoney Cove og St. Catherine’s Castle.

 

Dag 14

Portland, England. Fugletitterens paradis

Med beliggenhet midt på UNESCO-kysten Jurassic Coast, er området rundt Portland anerkjent for vakker natur og en historisk arv. Det er en destinasjon fylt med spenning og historie. Her finner vi rolige bukter, nedlagte steinbrudd, en rik og fascinerende historie og noen av de beste utsiktspunktene i Storbritannia. Det er i tillegg et paradis for dyreliv.

Isle of Portland er en tidevannsøy som ligger i den sørligste delen av grevskapet Dorset. Stranden Chesil Beach knytter Portland til fastlandet og resortbyen Weymouth. Chesil Beach og Fleet lagoon har nær 300 fuglearter, over 30 sommerfuglarter og 720 møllarter, og er derfor et viktig sted for naturforvaltning internasjonalt sett. Portland er et viktig sted for trekkfugler, og gir fugletittere muligheten til å se sjeldne arter.

 

Dag 15

Dover, England. Retur til Dover

Vi passerer de hvite klippene i Dover tidlig om morgenen, og legger til kai i byens havn. Etter frokost er det tid for å forlate det som har vært basen din de siste 13 dagene.

 

Hva er inkludert:

Ekspedisjonscruise

 • Ekspedisjonscruise i valgt lugarkategori

 • Frokost, lunsj og middag, inkludert drikke (skipets utvalg av øl, vin, brus og mineralvann) i restaurant Aune

 • A la carte restaurant Lindstrøm (kun for gjester i suite)

 • Gratis kaffe/te hele dagen

 • Wi-fi om bord (dekning varierer med område) Streaming støttes ikke

 • Gratis drikkeflaske til påfyll av vann om bord

 • Engelsktalende Ekspedisjonsteam med ekspertise på områdene vi seiler i, organiserer og deltar i aktiviteter om bord og på land

 • Utvalgte utflukter og aktiviteter som er spesifisert for reisen

 •  

Aktiviteter om bord

 • Ekspedisjonsteamet foreleser om ulike emner fra områdene vi besøker

 • Bruk av skipets Vitenskapssenter med blant annet bibliotek og avanserte mikroskop

 • Forskningsprogrammet “Citizen Science” der du kan lære, og delta, i vitenskapelig forskning

 • Profesjonell fotograf gir tips og råd til hvordan du tar gode landskaps- og dyrefoto

 • Innendørs treningssenter, boblebad og badstue med panoramautsikt

 • Arrangement og samlinger med mannskapet, Ekspedisjonstemaet og andre gjester, samt forberedelser til neste dag

 •  

Aktiviteter på land

 • Ilandstigninger med Ekspedisjonsteamet fra mindre ekspedisjonsbåter

 • Utlån av boots, staver og utstyr du trenger til ulike aktiviteter

 • Gratis vind- og vanntett ekspedisjonsjakke

 • Ekspedisjonsfotografer hjelper til med kamera- og filminnstillinger før ilandstigning

   

Ikke inkludert

 • Internasjonale flyvninger

 • Reiseforsikring

 • Bagasjeservice

 • Valgfrie aktiviteter/utflukter med lokale samarbeidspartnere

 • Valgfrie aktiviteter/utflukter med Ekspedisjonsteamet

 • Valgfrie behandlinger på velvære- og spa-området om bord

 •  

Merk

Alle aktiviteter er avhengige av vær, vind, sjø- og isforhold

Det kan bli endringer i aktiviteter/utflukter

Pass, nødvendig visum og eventuelle andre reisedokumenter må være i orden

Vi forventer ikke at du tipser

Søk reise