Skip to main content

Altaelva i kano, to-dagers tur

Denne turen gir deg en smakebit av de fleste naturtypene i Finnmark. Vi streifer innom kanten av Finnmarksvidda, opplever både Tverrelvdalen og Altadalen, samt kysten vel tilbake nede i Alta. Likevel er det særlig den majestetiske Alta Canyon som representerer det mektigste for de fleste, og det som for alltid vil huskes fra denne turen.

Turen

Vi starter med en kjøretur opp Tverrelvdalen, forbi skiferbruddene i Stilla og Nullpunktet – hvor de historiske demonstrasjonene mot Altautbygginga fant sted – så videre opp til Sautso. Hvor padlingen starter 2 km nedenfor demningen og lar deg få den første opplevelsen av nord Europas største Canyon.

Alta Canyon er et område der folk sjelden ferdes. Rett og slett fordi det er så vanskelig å komme seg dit. Eventyrlig natur, samt ørn, laks, ender og lange elvebåter i skjønn forening! Kanskje en elg og en rev om lykken står oss bi!

Rett nedenfor Alta Canyon slår vi opp camp og her kan vi samles rundt bålet og snakke om den utrolige naturen vi har fått oppleve og den store og majestetiske Canyon vi har padlet ned. Mange vil nok trenge natten for å ta inn over seg opplevelsen slik at vi ikke blir tom for ting å snakke om ved frokost før vi drar videre nedover og forhåpentligvis får opplevd det eksentriske laksefiske som er i Alta elva.

Turen avsluttes ved Sorrisniva, eller Bollo omlag 25 kilometer lengre ned. Vi regner med å være i Alta mellom kl 16:00-18:00. Tidspunktet kan tilpasses.

Natur og dyreliv

Øvre del av Altaelva tar oss med gjennom Alta canyon, en sjelden naturperle som nytes aller best fra en stilleflytende kano. Her ferdes lite folk ut over de få som har anledning til å fiske her. Lengre ned dominerer skog, kultur og landbruksområder. I kano kommer en også tett innpå dyreliv; som havørn, ender og, om en er heldig; skogens konge, elgen.

Overnatting

Vi overnatter i telt eller lavvo i øvre del av elva, i Alta Canyon. Som deltager trenger du liggeunderlag og sovepose. Se forøvrig utstyrslisten lengre ned. Og hva bringer en nærmere enn å sove ute i telt, mens man hører elvebrusen og dyrelivet utenfor.

En kulinarisk reise

Turen ned elva er også en kulinarisk opplevelse, der vi etterstreber å servere god mat, gjerne tilberedt over bål på elvebredden. Retter av rein, kongekrabbe, laks og bær er noe av det som kan trylles frem over bålet, avhengig av sesong. På denne turen er lunsj og middag dag en, samt frokost og lunsj dag to inkludert. Det anbefales at du som deltager spiser skikkelig frokost før vi starter, første dag.

Historie

Altaelva representerer en sentral del av historien om Alta. Den er også en viktig del av identiteten til Altaværinger. I løpet av turen fortelles historien om elva, organiseringen av fisket, utbyggingen og tiden etterpå.

Du kan også velge omvisning inne på Alta Kraftverk; demningen og visningsrommet – dette er imidlertid ikke inkludert og må avtales i hvert tilfelle i forkant av turen.

Forkunnskaper om padling

Elva er forholdsvis rolig og krever ingen spesielle forkunnskaper i padling. Opplæring vil bli gitt. Alle deltagere bruker redningsvest og skulle vi være uheldig å velte så vil dette forgå uten dramatikk. Temperaturen i vannet er gjerne opp mot 16 grader på sommeren, og vannføringen forholdsvis lav. Øvre del av elva er imidlertid noe mer «fri» og det er nødvendig å vite hvor en skal padle for å minke risikoen for velt og uhell. Våre guider er godt kjent og hvor en skal padle vet vi!

Turdatoer 2021

13-14. juli

31. juli-1.august

27-28. august

Fra NOK 5 650,-

Det er også mulig å bestille denne turen på andre datoer om man er en større gruppe, ta kontakt.

Søk reise